пʼятницю, 22 лютого 2019 р.


«Мова кожного народу – неповторна і своя»

«Найбільше і найдорожче добро  в кожного народу - це його мова. Ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почування».
За рішенням 30-ї сесії ЮНЕСКО 21-го лютого всі народи світу відзначають Міжнародний день рідної мови. За недовгий час свого існування воно вже стало традиційним, адже це один з тих днів, коли кожен має змогу відчути себе частиною свого великого народу.
З нагоди відзначення Дня рідної мови, в Снітинській сільській бібліотеці відбулися голосні читання. На цей захід було запрошено вчитель української мови і літератури Снітинської ЗОШ І – ІІІ ст. Давиденко Людмила і учні 5-9 класів.
 
Вчитель разом із бібліотекарем Тищенко Ніною ознайомили учнів  з етапами, перешкодами розвитку української мови та  її становлення, з іменами видатних діячів, які зміцнювали і розвивали рідне  слово. Звернули увагу на значимість національної мови в житті людини, в її самовизнанні, духовності, мисленні, інтелектуального росту тощо. Учні Расевич Анастасія, Чмора Сергій, Назарко Ірина, Ципановська Даря прочитали вірші Т. Шевченко, В. Симоненко, Л. Костенко, О.Максимейко про українську мову.
В бібліотеці було організовано книжкову виставку «Мова наша калинова». Відвідувачі виставки  мали можливість ознайомитися зі  звичаями, обрядами, культурними здобутками, мовними традиціями різних націй. 
Мова – це найдорожчий скарб, переданий українцям сотнями попередніх поколінь. Вона  таїть в собі всі глибинні пласти духовного життя нашого народу, історичну пам'ять, культурні здобутки, його сучасну художню і інтелектуальну діяльність.  Бережімо її!

Немає коментарів:

Дописати коментар